Studime

Alkimia e lumturisë: Dija mbi veten

Alkimia e lumturisë: Dija mbi veten

Studime December 15, 2017 at 8:06 pm 0 comments

Abū Ḥāmid Muḥammad ibn Muḥammad al-Ghazālī   Dija mbi veten është çelësi për të arritur dijen mbi Zotin, bazuar në thënien: “Ai që njeh veten, njeh Zotin.”, dhe siç shkruhet në Kur’an, “Ne do t’ju tregojmë atyre shenjat tona në botë dhe tek vetja e tyre, në mënyrë që e […]

Read more ›
Kalifi Umer dhe liria e besimit në Jeruzalem

Kalifi Umer dhe liria e besimit në Jeruzalem

Studime December 8, 2017 at 9:16 am 0 comments

Jeruzalemi është një qytet i shenjtë për të 3 besimet më të mëdha monoteiste – Islamin, Judaizmin dhe Krishtërimin. Për shkak të historisë së tij mijëravjeçare ai njihet me shumë emra: Jeruzalem, Kuds, Jerushalem, Aelia dhe të tjerë emra që reflektojnë trashëgiminë e tij të pasur dhe të shumëllojshme. Është […]

Read more ›
Fuqia e lutjes

Fuqia e lutjes

Studime November 15, 2017 at 9:10 pm 0 comments

-Amr Khalid Meqë këtë temë po e përgatis gjatë dhjetë ditëve të fundit të Ramazanit, ditëve të pranimit të lutjeve, ditëve të çlirimit nga zjarri i xhehenemit, mendova t’ia kushtoj vlerës së lutjes dhe të duasë. Temën e lutjes, do ta filllojmë me një ngjarje që ka ndodhur mes Zekerias […]

Read more ›
Drejtësia e Muhamedit (a.s)

Drejtësia e Muhamedit (a.s)

Studime October 23, 2017 at 7:08 pm 0 comments

Drejtësia është një ndjenjë të cilën Allahu i Madhëruar e ka instaluar në zemrën  çdokujt prej nesh.Drejtësinë e do i varfëri, por e do edhe i pasuri; atë e do njeriu i dobët por edhe njeriu i fortë, e do gruaja por edhe burri, e do fëmija e plaku por […]

Read more ›
Debatet rreth haditheve profetike në botën moderne myslimane

Debatet rreth haditheve profetike në botën moderne myslimane

Studime October 21, 2017 at 5:40 pm 0 comments

Jonathan A.C. Brown   Fragment i shkëputur nga libri i autorit Jonathan Brown me titull “Hadith: Muhammad’s Legacy in the Medieval and Modern World”, Oxford:Oneworld Publications (2009), fq. 240-269. Hyrje: përcaktimi i platformës për modernitetin dhe islamin   Në shekullin e XVIII, një rrjet ndryshimesh ekonomike, teknologjike, sociale dhe politike filloi të pushtonte botën, duke […]

Read more ›
maqam-e-ibrahim

Thirrja e Profetit Ibrahim a.s

Studime August 24, 2017 at 9:01 am 0 comments

Kur Ibrahimi (a.s) përfundoi ndërtimin e Qabes, Allahu, Më i Larti e urdhëroi atë, të thërriste njerëzit për haxh. Ibrahimi iu lut, “O Allah! Si mundet zëri im të arrijë gjithë këta njerëz?” Allahu më i Larti i tha, se detyra e tij ishte vetëm të bënte thirrjen dhe i […]

Read more ›
Haxhi dhe rregullat e tij

Haxhi dhe rregullat e tij

Studime August 24, 2017 at 8:46 am 0 comments

Allahu thotë në Kur’an: “Haxhi është në muajt e caktuar e kush e bën (fillon ta zbatojë) haxhin në këta muaj, nuk duhet t`i afruar gruas, nuk duhet të marrë nëpër këmbë dispozitat e sheriatit, as nuk duhet të shkaktojë grindje. Allahu di për atë që e punoni nga e mira. Dhe […]

Read more ›
Xhamia Al-Aksa ndër shekuj

Xhamia Al-Aksa ndër shekuj

Studime July 22, 2017 at 6:37 pm 0 comments

Kur Profeti Muhamed a.s u urdhërua nga Zoti për të udhëhequr komunitetin e muslimanëve drejt 5 faljeve ditore, lutjet e tyre drejtoheshin nga qytetin i shenjtë i Jeruzalemit. Për muslimanët, qyteti i Jeruzalemit është një vend i rëndësishëm, shtëpia e shumë profetëve të Islamit të tillë si Daudi, Sulejmani dhe […]

Read more ›
Kush është çfarë në sheriat?

Kush është çfarë në sheriat?

Studime July 22, 2017 at 3:23 pm 0 comments

Kush është çfarë në sheriat? – Wael B. Hallaq Fragment i shkëputur nga libri Wael B. Hallaq,  Introduction to Islamic Law (Cambridge: Cambridge University Press 2009), f. 7-14 Gjykatësit, avokatët dhe noterët janë në mënyrë të padiskutueshme produkte të profesionit ligjor në sistemet ligjore moderne. Në fillim ata edukohen në […]

Read more ›
Vizioni i Profetit Muhamed ne Hudejbije: Çasti i Kthesës

Vizioni i Profetit Muhamed ne Hudejbije: Çasti i Kthesës

Studime July 2, 2017 at 6:14 pm 0 comments

Profeti Muhamed, që u dërgua në tokë si bekim për njerëzimin, përdori vizionin dhe largpamësinë e tij profetike në kampin e Hudejbijes për të transformuar rregullat e pranuara të luftës dhe të paqes, si dhe prezantoi strategji të reja që rezultuan si një pikë kthese që përfshiu gjithë botën, duke […]

Read more ›